Природозащитници в Кения предупреждават, че почти всички 103 вида грабливи птици

...
Природозащитници в Кения предупреждават, че почти всички 103 вида грабливи птици
Коментари Харесай

Електрическите кабели в Кения: Невидима заплаха за редките птици

П риродозащитници в Кения предизвестяват, че съвсем всички 103 типа грабливи птици в страната са застрашени от изгубване. Тези бранители на дивата природа оферират построяването на удобна за птиците инфраструктура, с цел да се предотврати допустимо изгубване на типовете. 

Това оповестява журналистът на Voice of America (VOA), Франсис Онтомва в своя репортаж от Накуру, Кения.      

Кафявият орел Дъг се научи да стои на неестествен крайник, само че от време на време му е мъчно да резервира баланс. Преди две години Дъг получи токов удар, откакто кацна на електропровод, наранявайки освен крайници си, само че и лявото си крило. 

Центърът за грабливи птици Soysambu, ситуиран в рифтовата котловина в Кения, оказва помощ на ранени птици като Дъг. Д-р Джулиет Уаяки, локален ветеринарен доктор тук, споделя, че увреждането на птиците нормално се предизвиква от три неща, предава VOA

„ Преследване, електрошок и отравяне – това са най-вече случаите, които срещаме тук “, споделя Джулиет Уаяки от Soysambu Raptor Center. 

Сблъсъкът на този орел с електропроводите му аргументи съществено увреждане на очите, крилото и мозъка. Видът е посочен като заплашен от Международния съюз за запазване на природата, световен престиж в тази област, заяви VOA

Кения е дом на 103 типа хищни, грабливи птици. През последните години човешката популация в страната набъбна, навлизайки в местообитанията на птиците и инсталирайки километрични смъртоносни електрически кабели, съобщи порталът. 

„ Ако погледнете стълбовете, които се слагат в народен мащаб, скоростта, с която те се слагат, е необикновено впечатляваща. Това значи, че степента на гибел на птиците ще бъде пропорционална на количеството смъртоносни стълбове, които се инсталират ", споделя Саймън Томсет, управител на център за грабливи птици. 

Проучване от 2022 година, оповестено в списание Biological Conservation, откри, че броят на грабливите птици пагубно понижава. В Кения случаите на наблюдения на в миналото елементарни грабливи птици, като мишелов, качулат лешояд и орли с дълъг гребен, са намалели с повече от 80% за 40 години, заяви VOA

Изследователите споделят, че грабливите птици могат да оказват помощ за понижаване на загубите на фермерите, като се хранят с гризачи, които ядат реколтата им. Те също по този начин оказват помощ за елиминирането на трупове, пренасящи заболявания, от околната среда. Но откривателите споделят, че питателните привички на птиците също могат да ги изложат на риск от пострадване или гибел, в случай че обхванат плячка, като мишки или плъхове, които са били отровени, оповестява журналистът на Voice of America

Питър Ньороге управлява отдела по орнитология в Националните музеи на Кения. Той споделя, че има способи за създаване на инфраструктура като електропроводи, като в същото време пазят птиците. 

„ Има удобна за птиците инфраструктура, която ще отбрани птиците, тя ще помогне за опазването на хищните птици ”, счита Ньороге. 

Авторите на изследването от 2022 година също споделят, че по-нататъшното понижаване на грабливите птици може да бъде предотвратено, в случай че държавното управление вкара проекти за възобновяване на типовете, обобщава Франсис Онтомва. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР